Saltar apartados

Qui som

 

La Defensora Universitària s'encarrega de vetlar pel respecte als drets i llibertats de l'alumnat, del personal docent i investigador i del personal d'administració i serveis davant l'actuació dels diferents òrgans i serveis de la Universitat, tal com s'arreplega en l'art. 197 de l'Estatut de la Universitat d'Alacant.

No està sotmesa a instruccions ni mandat imperatiu de cap instància universitària, i les seues actuacions es duen a terme respectant els principis d'autonomia i independència, equitat i respecte a la confidencialitat. Efectua recomanacions, suggeriments i propostes per a solucionar els assumptes sotmesos al seu coneixement i per a millorar la qualitat dels serveis que presta la universitat en tots els seus àmbits.

Les seues actuacions generalment s'inicien en resposta a una queixa o reclamació. També pot actuar d'ofici i com a mediadora en la resolució de desacords o enfrontaments, previ acord de les parts implicades. 

   

 

NOTÍCIES I ESDEVENIMENTS

29/11/2018
La Defensora Universitària ha presentat davant el Claustre la preceptiva memòria anual d'activitats

El 28/11/2018 la Defensora Universitària ha presentat davant el Claustre la memòria d'activitats del curs acadèmic 2017/2018.

24/10/2018
XXI Trobada estatal de defensors universitaris

Entre els dies 17 i 19 d'octubre de 2018, la Universitat de León va acollir la XXI Trobada Estatal de CEDU, en el qual s'analitzaren els temes:

  • La por davant la presentació d'una queixa: possibles conseqüències per l'absència de confidencialitat
  • La relació institucional de les Defensoríes amb els Serveis d'Inspecció Universitaris, el Defensor del Poble i els seus homòlegs autonòmics
  • La imatge pública de la Universitat
26/07/2018
La Universitat d'Alacant ha celebrat la XI Trobada de Síndics de Greuges, Defensors i Mediadors Universitaris de la Xarxa Vives

 

La Universitat d'Alacant (UA) ha acollit els dies 12 i 13 de juliol la "XI Trobada de Síndics de Greuges, Defensors i Mediadors Universitaris de la Xarxa Vives". L'activitat, desenvolupada en el marc Fòrum Vives, ha comptat amb la participació de tretze de les universitats que ho integren.

La trobada ha sigut inaugurat pel director de la Seu Ciutat d'Alacant, Jorge Olcina, la defensora universitària de la UA, M. Cecilia Gómez, i el rector de la UA, Manuel Palomar.

La trobada es va iniciar amb la ponència titulada «La participació de les/els estudiants en la gestió de les incidències de l'activitat docent. El procediment MISTRALENC de la UPV», que va ser a càrrec de Pablo Alcaraz, delegat d'alumnes de la Universitat Politècnica de València (UPV) i Edgar Martorell, president del Consell d'Estudiants de la UA.

A continuació, M. José Rodríguez, vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat de la UA, va presentar la ponència «La inclusió com a indicador d'excel·lència en la Universitat».

Després d'ambdues ponències va tenir lloc el corresponent debat entre els assistents, que van reflexionar al voltant de la temàtica de les mateixes.

L'acte de clausura va ser a càrrec de la secretària general de la UA, Esther Algarra, el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana Manuel Alcaraz, i la defensora universitària de la UA M. Cecilia Gómez.

16/05/2018
Jornada tècnica en la Universitat de Salamanca

El dia12 de maig la Defensora Universitària va assistir a la jornada tècnica de la Conferència Estatal de Defensors Universitaris (CEDU), que va tenir lloc en la Universitat de Salamanca i va tractar sobre el tema de "Protecció de dades personals: principis, novetats normatives i la seua repercussió en l'àmbit universitari". En la jornada van participar especialistes en protecció de dades privades i seguretat de la informació, així com representants dels diferents col·lectius de la comunitat universitària.

15/11/2017
XX Trobada Estatal de Defensors Universitaris

Durant els dies 8, 9 i 10 de novembre s'ha celebrat al campus de Conca de la Universitat de Castella-la Manxa la XX Trobada Estatal de Defensors Universitaris en el qual ha participat la defensora de la UA.

Els temes tractats han sigut: "La propietat intel·lectual en la Universitat (PDI i Estudiants)", "La llibertat de càtedra: concepte, límits i harmonització amb altres drets i obligacions" i "La funció dels Defensors Universitaris: balanç i perspectives".

18/05/2017
X Trobada de síndics, defensors i mediadors de la Xarxa Vives a Tarragona

Els dies  6 i 7 de Juliol es va celebrar a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona la X Trobada de síndics, defensors i mediadors de la Xarxa Vives amb la participació de la Defensora Universitària de la  Universitat d'Alacant.

El temes tractats van ser: "La independència dels síndics, defensors i mediadors universitaris", "Les normatives reguladores dels síndics, defensors i mediadors universitaris", "La participació dels síndics, defensors i mediadors universitaris en la vida i les institucions universitàries" i "La gestió, valoració i compatibilització de les absències justificades dels estudiants a classe i els exàmens".

18/05/2017
Jornada Tècnica CEDU 26/5/2017

El divendres 26 de maig es va celebrar en la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid una jornada tècnica de debat entre els defensors universitaris espanyols. El tema escollit per a l'ocasió va ser: "Crisi de drets en les Universitats".

02/02/2017
Primera Trobada de Defensors/Defensores Universitaris de la Comunitat Valenciana celebrada en la Seu de La Marina de la Universitat d'Alacant el 26/1/2017

 

El dia 26 de gener va tenir lloc a Benissa la primera trobada de Defensors/Defensores de les Universitats de la Comunitat Valenciana. La reunió va començar amb la recepció per part de l'alcalde de Benissa Abel Cardona, diversos regidors i la Directora de la Seu, la professora Concha Bru. A continuació va tenir lloc una visita guiada del conjunt arquitectònic en el qual està situada la seu a càrrec del restaurador, Miguel Louis.

En la reunió es van tractar temes com el paper de la Sindicatura de Greuges en cada universitat valenciana: competències, reconeixement, etc.; l'avaluació dels aprenentatges: orientacions i conflictes; la relació dels defensors universitaris amb el Síndic de Greuges i les possibles línies de col·laboració entre defensors/ores de la Comunitat Valenciana.

Finalment es va valorar molt positivament aquesta primera trobada, i es va proposar una segona trobada en uns mesos per a treballar temes d'interès comú.

 

 

 

 

 

 

Defensora Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3771

Fax: (+34) 96 590 3464

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Defensor-Universitario-Universidad-de-Alicante/184638625035817

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464